We hebben een aantal lenzen in ons assortiment die met de lasermachine gebruikt kunnen worden. Elke lens heeft zijn eigen kwaliteiten en toepassingen. Vanuit deze tekst krijg je een idee welke lenzen gebruikt kunnen worden en waarom je nou juist die ene lens moet kiezen voor je toepassing.
We hebben 3 verschillende lenzen in ons assortiment. Dit zijn de 50.8 mm, de 63.5 mm en de 101.6 mm lens. Elke lens heeft z'n eigen kwaliteiten en toepassingen.
Wanneer je veel en gedetailleerd wil gaan graveren op bijvoorbeeld hout of steen dan geeft de 50.8 mm lens het mooiste resultaat. Bij de 50.8 mm lens is er maar een kleine afstand waarop de laserstraal mooi in focus is. Wanneer de focuslengte klein is, dan is de snij-/ graveerlijn smaller dan wanneer de focuslengte wat groter is.
Dit houdt echter ook in dat de 50.8 mm minder geschikt is om mee te snijden. Wel kun je dunne materialen, zoals papier en karton, snijden. Mocht je toch materialen willen snijden die wat dikker zijn (3 mm +) dan kun je beter een andere lens kiezen.
Zoals bijvoorbeeld de 63.5 mm lens. Bij deze lens is de focuslengte groter dan bij de 50.8 mm lens. Dat maakt dat deze lens prima is voor graveringen, ondanks dat de snij-/ graveerlijn net iets breder zal zijn dan bij de 50.8 mm lens. Echter kun je met deze lens ook dunne tot gemiddelde dikte materialen snijden. Je kunt met deze lens tot ongeveer 9 mm dikte snijden en een mooi strak resultaat krijgen.
Wanneer je dikkere materialen wil gaan snijden dan krijg je het beste resultaat met een 101.6 mm lens. Hiermee kun je tot een dikte van ongeveer 15 mm mee snijden (mits hele goede spiegeluitlijning). De snij-/ graveerlijn is wat breder, dat maakt dat deze lens minder geschikt is voor graveringen.
Het is helaas niet mogelijk om de 63.5 mm lens te gebruiken in de BRM Budget machines. De 50.8 mm en de 101.6 mm lens zijn wel te gebruiken. Bij de BRM Budget machines is het meestal zo dat de lensschacht 2 posities heeft. De positie onderin (aan de kant waar het materiaal ligt) de lensschacht is geschikt voor de 50.8 mm lens. De positie bovenin (aan de kant van de spiegel in de kop) de lensschacht is geschikt voor de 101.6 mm lens.
Mocht je een BRM Budget hebben met een lensschacht die maar 1 positie heeft dan, dan is het alsnog mogelijk om beide lenzen te gebruiken. Echter zul je dan een andere nozzle op de lensschacht moeten bevestigen om ervoor te zorgen dat je de juiste focusafstand krijgt.
Nozzle voor de 50.8 mm lens | Nozzle voor de 101.6 mm lens |
Als je een BRM Original hebt dan heb je een roze/ rode lensschacht. Deze lensschacht heeft aan beide kanten een lenspositie. Wanneer je de lensschacht 180 graden draait dan heb je een derde lenspositie. Hierdoor heb je maar een lensschacht waarin alle lenzen gebruikt kunnen worden. Het is echter wel belangrijk dat je de lens op de juiste positie in de lensschacht monteert. Wanneer je de lens op de verkeerde positie monteert, zal de focus niet op je materiaal komen maar boven of onder je materiaal liggen. Hierdoor krijg je geen goede resultaten.
Bij de Pro en Slims is het mogelijk om alle 3 de verschillende lenzen te gebruiken. Elke lens heeft een eigen lensschacht waarbij elke lensschacht een eigen positie heeft. De lensschacht voor bijvoorbeeld de 63.5 mm lens kan dus niet gebruikt worden voor de andere 2 lenzen omdat je dan geen juiste focus op je materiaal kunt krijgen. Wanneer je dus met een andere lens gaat werken dan zul je ook een andere lensschacht, passend bij de lens, moeten gebruiken om resultaat te krijgen.
Wanneer je een lens gaat plaatsen in de lensschacht is het belangrijk dat de lens op de juiste wijze geplaatst wordt.
Een lens heeft 2 zijden. Een bolle zijde en een vlakke zijde. De lens moet altijd met de bolle zijde naar boven wijzen, richting de spiegel. Als de lens verkeerd om wordt geplaatst zal de laserstraal op de verkeerde plaats in focus zijn waardoor je geen / een slecht snij-/ graveerresultaat krijgt.
Bij de BRM Original plaats je ook een witte lensring tussen de lens en de fixatie-ring.
Wanneer je de juiste lens op de juiste positie hebt geplaatst moet je de focushoogte bepalen. De focushoogte is de hoogte waarop de laserstraal mooi gefocusseerd is waardoor de straal dun is en veel vermogen heeft. Met een laserstraal die mooi in focus is kun je goed snijden en graveren. Wanneer de laserstraal uit focus is, dan krijg je dikke lijnen, kom je niet door je materiaal heen en krijg je geen goed resultaat.
De makkelijkste manier om de focushoogte te bepalen is door pulsjes te zetten op verschillende hoogtes. Leg een stukje restmateriaal op je werkveld. Je kunt hier een stukje schilderstape op plakken om de pulsjes goed te kunnen zien. Plaats de laserkop boven het materiaal. Stel een hoogte in van bijvoorbeeld 10 mm tussen de nozzle en je materiaal. Sluit de klep van de machine en druk op de pulse-knop om een pulsje te zetten. Verplaats de laserkop iets en stel een hoogte in van 9 mm. Zet nog een pulsje. Ga zo verder en op een gegeven moment zie je dat het pulsje kleiner wordt en weer groter wordt. Wanneer de puls het kleinst is heb je de juiste focushoogte voor die lens te pakken en weet je dat je met die lens op die hoogte de beste kwaliteit kunt behalen.
Mocht het nou zo zijn dat de puls op alle hoogtes even groot blijft dan zul je moeten controleren of je de juiste lens op de juiste plek hebt zitten en of de lens ook met de bolle kant omhoog is geplaatst.
Mocht je nog vragen hebben of er niet helemaal uit komen dan kun je altijd een ticket indienen met eventuele foto's van het resultaat dat je krijgt.
Ontdek welke lasermachine het beste bij je past.
Dan zie je met eigen ogen wat je met een BRM-lasermachine kunt doen.
Dan zie je met eigen ogen wat jij kunt doen met een BRM lasermachine.
We nemen binnen een werkdag contact op.