Je hebt een materiaal wat je nog niet eerder hebt bewerkt in de BRM lasermachine. Hoe vind je de juiste parameters om een mooi resultaat te krijgen?
Voordat je een materiaal kunt gaan bewerken met de BRM lasermachine moet je kijken of het materiaal geschikt is voor bewerking met een laserstraal.Niet alle materialen zijn geschikt voor bewerking. Er zijn materialen die schade kunnen toebrengen aan de machine en aan personen die met de machine werken en zich in dezelfde ruimte bevinden. Als je een materiaal zoals PVC bewerkt met een laser dan komen er schadelijke stoffen vrij die ervoor zorgen dat de machine gaat roesten. Ook zijn de stoffen die vrijkomen kankerverwekkend. Dit wil je dan ook niet bewerken met de lasermachine.Materialen welke een negatief geladen deeltje bevatten (anion) mogen nooit met de machine bewerkt worden, hieronder een aantal voorbeelden. Materialen waar de onderstaande elementen in voorkomen kunnen niet bewerkt worden met de BRM laser:
Mocht je niet zeker weten of jouw materiaal een van deze elementen of een andere anion bevat dan kun je bij de leverancier van je materiaal de MSDS (Material Safety Data Sheet) opvragen. Hier staat in waar een materiaal uit opgebouwd is.
Indien je niet weet hoe je een MSDS moet lezen dan kun je naar dit artikel: hoe lees ik een MSDS.
LET OP !!! Anionen en chloride zijn erg gevaarlijk voor de gezondheid, BRM Lasers raad elke bewerking met een lasermachine af als het om PVC of andere Anion / Chloride houdende materialen gaat. Als je deze materialen bewerkt vervalt de garantie op je lasermachine! |
---|
Verder zijn reflecterende materialen niet geschikt om te snijden. Denk hierbij aan metalen. Niet al deze materialen zijn reflecterend voor de mens maar wel reflecterend voor de machine. Deze materialen zijn op de golflengte van de laserstraal wel reflectief. Ook kun je glas niet snijden met de BRM lasermachine.Echter zijn een aantal van deze materialen, net als glas, met een toevoeging van een laserspray, wel geschikt om te markeren.
Dit geldt ook voor geanodiseerd aluminium.
Wanneer je een materiaal graveert, dan haal je materiaal weg door middel van de laserstraal. Dit is wat je doet met bijvoorbeeld hout en acrylaat. Markeren kan door het materiaal te verkleuren door verwarmen maar ook door iets erop te leggen zoals een laserspray. Dit doe je bijvoorbeeld met RVS. Op je RVS spuit je een laag laserspray waarna je er met de laser overheen kunt markeren.
In de software heten beide opties, markeren en graveren, [Scan] of [Fill].
Om tot de juiste parameters voor je materiaal te komen moeten we een onderscheid maken tussen snijden en graveren / markeren. Ook moeten we een onderscheid maken in materialen zoals kunststof en hout.
Het is verstandig om een kleine vorm te nemen. Dan kun je een aantal instellingen nemen om mee te testen en ben je niet meteen heel veel materiaal kwijt. Denk dan bijvoorbeeld aan een vierkant van 5 x 5 cm. Kies om te beginnen een lage snelheid met een hoog vermogen. Denk bijvoorbeeld aan een snelheid van 5 mm/s en een vermogen van 85 %. Je zult zien dat je wel door je materiaal heen komt maar dat het resultaat nog beter kan.
Zie je veel versmelting, een aanslag en / of leksporen dan zit er te veel warmte in het materiaal. Zijn de randen redelijk strak, zonder witte aanslag en leksporen, dan zit je al in de goede richting qua snelheid.
Heb je nog geen mooie rand dan kun je met je snelheid een stapje omhoog. Je wil het vermogen het liefst aan de hoge kant houden dus wanneer je de versmelting, een aanslag of leksporen hebt, dan ga je in eerste instantie de snelheid wat verhogen.
Pas wanneer je de snelheid zo hoog hebt dat de hoeken niet mooi worden ga je het vermogen aanpassen. Je gaat dan terug naar de snelheid waarbij de hoeken mooi scherp zijn en gaat dan het vermogen in stapjes wat verlagen. Let wel op, het is belangrijk om nooit minder dan 15 % vermogen in te geven. De laserbron heeft een schakelmoment en deze ligt rond de 15 %. Als je 14 of minder ingeeft kan het zijn dat de bron niet aan gaat of dat de bron nog aan en uit gaat, waardoor je niet kunt snijden.
Wanneer je een witte aanslag ziet in de snijrand dan kun je ook de luchttoevoer wat verminderen. Zorg er wel voor dat je wel lucht blijft gebruiken, draai de luchttoevoer nooit dicht. Let ook op dat er geen vlam ontstaat. Wanneer dat gebeurt zul je iets meer lucht toe moeten voegen.
Ook kun je de min en max power instellen. De min power is het vermogen wat gebruikt wordt in de hoeken en bochten. Wanneer je ziet dat de zijkanten mooi worden maar de hoeken worden heek donker dan kun je de min power verlagen. Verlaag de min power totdat de hoeken ook mooi worden. Wanneer je de min power te laag zet dan kan het zijn dat je product in de hoeken nog vast zit. Verhoog de min power dan iets. Er kan best wat verschil in de min en max power zitten.
Om te beginnen is het verstandig om kleine vormen te nemen om niet te veel materiaal kwijt te raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vierkant van 5 x 5 cm. Wil je een foto graveren dan kun je een stukje uit je foto nemen om mee te testen. Verklein de foto niet, dit geeft een ander resultaat. Bij een gravering / markering zijn 3 elementen belangrijk.
De interval gebruik je niet bij het snijden van een materiaal, deze gebruik je alleen wanneer je een materiaal graveert.De interval is de horizontale afstand tussen de graveerlijnen. Deze kun je aanpassen waardoor de lijnen wat dichter of verder van elkaar staan. Het graveren gaat sneller wanneer de interval hoger is. Er is meer afstand tussen de graveerlijnen waardoor er uiteindelijk minder lijnen gegraveerd gaan worden. Echter verlies je wel wat detail. We raden aan om de interval tussen de 0.06 en 0.12 te houden.
Om tot de juiste parameters te komen kun je beginnen met een snelheid van 400 mm/s. Ga je sneller graveren dan kunnen kleine details verloren raken. Kies een laag vermogen, bijvoorbeeld 20 %. Vanuit hier kun je het vermogen dan iets verminderen of juist verhogen. Zorg er wel voor dat je qua power niet lager gaat dan 15 %, hieronder bestaat namelijk de kans dat de laser niet geactiveerd wordt. Mocht de situatie toch om minder vermogen vragen, probeer het dan en verhoog anders de snelheid een beetje.
Bij graveren / markeren is het wat lastiger om te definiëren wanneer een gravering / markering goed is. Bij een gravering is veel afhankelijk van smaak. Misschien vind je het mooi om een lichte gravering te hebben. Echter kan het ook zo zijn dat je liever een diepere gravering hebt.
Bij een foto is detail vaker belangrijker dan bij het graveren van bijvoorbeeld een serienummer. Hierdoor kan het zijn dat je bij een gravering van een foto een andere interval gebruikt dan wanneer je een serienummer graveert in hetzelfde materiaal.
Is je gravering te diep dan kun je minder vermogen gebruiken. Is je gravering niet diep genoeg dan gebruik je meer vermogen. Verlies je details dan kun je of de interval aanpassen of wat langzamer gaan graveren. Zie je overlap in de gravering dan kun je de interval wat verhogen om de overlap weg te nemen. Gebruik in ieder geval niet te veel lucht.
Het is verstandig om een kleine vorm te nemen. Dan kun je een aantal instellingen nemen om mee te testen en ben je niet meteen heel veel materiaal kwijt. Denk dan bijvoorbeeld aan een vierkant van 5 x 5 cm.
Kies om te beginnen een lage snelheid met een hoog vermogen. Denk bijvoorbeeld aan een snelheid van 5 mm/s en een vermogen van 85 %. Je zult zien dat je wel door je materiaal heen komt maar dat het resultaat nog beter kan.
Wanneer je te langzaam snijdt ontstaat er een vlammetje. Wanneer dit gebeurt dan zul je sneller moeten gaan snijden. Pas wanneer je de snelheid zo hoog hebt dat de hoeken niet mooi worden ga je het vermogen aanpassen. Je gaat dan terug naar de snelheid waarbij de hoeken mooi scherp zijn en gaat dan het vermogen in stapjes wat verlagen. Let wel op, het is belangrijk om nooit minder dan 15 % vermogen in te geven. De laserbron heeft een schakelmoment en deze ligt rond de 15 %. Als je 14 of minder ingeeft kan het zijn dat de bron niet aan gaat of dat de bron nog aan en uit gaat, waardoor je niet kunt snijden.
Wanneer je je hout hebt gesneden en de hele zijkant van je product is zwart, dan verhoog je als eerste de snelheid. Pas als je hoeken niet mooi worden dan ga je met je vermogen omlaag en zullen de zijkanten mooier en minder zwart worden.
Wanneer er een stofkraag ontstaat op de bovenkant van je materiaal dan moet je de lucht wat lager zetten. In principe kun je bij hout de luchttoevoer helemaal open zetten. Pas wanneer je de stofkraag hebt verminder je de lucht iets.
Ook kun je de min en max power instellen. De min power is het vermogen wat gebruikt wordt in de hoeken en bochten. Wanneer je ziet dat de zijkanten mooi worden maar de hoeken worden heel donker dan kun je de min power verlagen. Verlaag de min power totdat de hoeken ook mooi worden. Wanneer je de min power te laag zet dan kan het zijn dat je product in de hoeken nog vast zit. Verhoog de min power dan iets. Er kan best wat verschil in de min en max power zitten.
Om te beginnen is het verstandig om kleine vormen te nemen om niet te veel materiaal kwijt te raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vierkant van 5 x 5 cm.
Wil je een foto graveren dan kun je een stukje uit je foto nemen om mee te testen. Verklein de foto niet, dit geeft een ander resultaat.
Bij een gravering zijn 3 elementen belangrijk.
De interval gebruik je niet bij het snijden van een materiaal, deze gebruik je alleen wanneer je een materiaal graveert. De interval is de horizontale afstand tussen de graveerlijnen. Deze kun je aanpassen waardoor de lijnen wat dichter of verder van elkaar staan. Het graveren gaat sneller wanneer de interval hoger is. Er is meer afstand tussen de graveerlijnen waardoor er uiteindelijk minder lijnen gegraveerd gaan worden. Echter verlies je wel wat detail. We raden aan om het interval tussen de 0.06 en 0.12 te houden. Om tot de juiste parameters te komen kun je beginnen met een snelheid van 400 mm/s. Ga je sneller graveren dan kunnen kleine details verloren raken. Kies een laag vermogen, bijvoorbeeld 20 %. Let wel op, het is belangrijk om nooit minder dan 15 % vermogen in te geven. De laserbron heeft een schakelmoment en deze ligt rond de 15 %. Als je 14 of minder ingeeft kan het zijn dat de bron niet aan gaat of dat de bron nog aan en uit gaat, waardoor je niet kunt graveren.
Bij hout heb je snel last van aanslag. De rook die vrijkomt tijdens het graveren gaat snel in de poriën van de gravering zitten. Gebruik wat minder lucht om de aanslag te verminderen. Blijf altijd wel wat lucht gebruiken, anders nestelt de rook zich op de lens en gaat deze kapot. Controleer de lens regelmatig als je besluit weinig lucht toe te voegen.
Ook kun je bijvoorbeeld een dunne laag schilders tape op je hout plakken en dan graveren. De aanslag vermindert hierdoor. Wel zul je je parameters hier iets op aan moeten passen omdat je door een extra laag graveert. Na het graveren verwijder je de tape en je zult zien dat je een mooier contrast hebt dan wanneer je zonder de laag tape graveert.
Met de BRM lasermachine kun je ook een spiegel graveren. Op de achterkant van een spiegel zit een dunne laag. Deze laag kun je weg graveren. Druk nooit op de Pulse-knop wanneer je een spiegel gaat graveren! De spiegel zal hierdoor breken!
Begin hier met een snelheid van 400 mm/s. Ga je sneller graveren dan kun je wat details kwijt raken. Omdat het laagje op de spiegel dun is gebruik je weinig vermogen. Begin bijvoorbeeld met een vermogen van 20 %. Je kunt altijd iets meer vermogen toevoegen. Echter kun je ook wat langzamer graveren met weinig vermogen. Let wel op, het is belangrijk om nooit minder dan 15 % vermogen in te geven. De laserbron heeft een schakelmoment en deze ligt rond de 15 %. Als je 14 of minder ingeeft kan het zijn dat de bron niet aan gaat of dat de bron nog aan en uit gaat, waardoor je niet kunt graveren.
Glas graveren is ook mogelijk. Je kunt hiervoor een laserspray gebruiken om een contrast toe te voegen.
Bij het graveren van glas is het belangrijk om nooit op de Pulse-knop te drukken. Wanneer je op de Pulse-knop drukt zal je glas kapot gaan. Het glas wil door de plotselinge hitte uitzetten maar dit is niet mogelijk. Hierdoor zal het glas breken.
Wanneer je glas gaat graveren begin je met een snelheid van bijvoorbeeld 400 mm/s met een vermogen van 20 %. Naar wens kun je wat vermogen toevoegen. Let wel op, het is belangrijk om nooit minder dan 15 % vermogen in te geven. De laserbron heeft een schakelmoment en deze ligt rond de 15 %. Als je 14 of minder ingeeft kan het zijn dat de bron niet aan gaat of dat de bron nog aan en uit gaat, waardoor je niet kunt graveren.
Om een mooi resultaat te krijgen kun je een natte krant over je glazen object leggen. De natte krant zorgt ervoor dat het glas koelt. Dit zorgt ervoor dat de aanslag ook niet op je gravering terecht komt. 1 laag krantenpapier is voldoende. Je zult echter wel wat meer vermogen moeten gebruiken omdat je ook door het laag krantenpapier moet graveren. Mocht je een grote oppervlakte gaan graveren dan kun je af en toe de laag krantenpapier even natspuiten met een plantenspuit.
Met de BRM lasermachine is het ook mogelijk om metaal te markeren. Echter moet je hier wel een laserspray voor gebruiken. De laserspray zorgt ervoor dat het materiaal niet meer reflecteert. Ook heeft de laserspray een kleur waardoor je markering ook die kleur krijgt en contrasteert met het onderliggende materiaal.
Zonder het toevoegen van laserspray kun je metalen niet markeren! De laserstraal kan terug reflecteren naar de laserbron waardoor deze kapot zal gaan!
Begin met een snelheid van 400 mm/s en een vermogen van 20 %. Vanuit hier kun je je vermogen iets verhogen om tot een mooi resultaat te komen. Let wel op, het is belangrijk om nooit minder dan 15 % vermogen in te geven. De laserbron heeft een schakelmoment en deze ligt rond de 15 %. Als je 14 of minder ingeeft kan het zijn dat de bron niet aan gaat of dat de bron nog aan en uit gaat, waardoor je niet kunt graveren.
De laserspray kun je van je materiaal af wassen en dan hou je de grijs-zwarte markering over.
Kijk hier voor meer informatie: laserspray.
Ontdek welke lasermachine het beste bij je past.
Dan zie je met eigen ogen wat je met een BRM-lasermachine kunt doen.
Dan zie je met eigen ogen wat jij kunt doen met een BRM lasermachine.
We nemen binnen een werkdag contact op.