fbpx

Lineaire loopwiel geleidingen

De BRM Original heeft lineaire loopwiel geleidingen. Er wordt dus gebruik gemaakt van loopwielen en niet van een lineair geleideblok.

Loopwiel bij de kop

Y-as geleiding

Het is belangrijk dat de geleidingen in goede staat zijn en blijven om er zo voor te zorgen dat de loopkarren goed en soepel kunnen lopen. Ook is het belangrijk dat de loopwielen mooi rond zijn en niet te strak of te los zitten.

De geleidingsstangen moeten helemaal gaaf zijn. Er mogen geen krasjes, scheurtjes, groefjes of andere dingen op de stangen zitten. De geleidingsstangen moeten ook gepolijst glimmend zijn en dus niet dof of vlekkerig.

Als er krasjes, barstjes et cetera in de stang zitten dan is er zo veel kracht aanwezig geweest dat de geleidingsstangen kapot gedrukt zijn. Dit zie je ook terug in de geleidingswielen. Als je voelt dat het wiel soepel, strak en weer soepel gaat dan is het wiel niet meer rond maar het is wat ovaal geworden. Dit is dan ook een teken dat het/ de wiel(en) kapot zijn. Als de wielen niet meer rond zijn dan zullen ze vervangen moeten worden. Als de geleidingsstangen niet mooi of heel meer zijn dan zullen deze ook vervangen moeten worden.

Als een van de onderdelen vervangen moet worden dan kun je een ticket indienen om een afspraak met een monteur in te plannen.

Onderhouden van de geleidingsstangen

De geleidingsstangen moeten goed onderhouden worden om ervoor te zorgen dat de levensduur van de geleidingsstangen niet verkort wordt. Controleer minimaal 1 keer in de week of de geleidingsstangen nog mooi heel en mooi schoon zijn. De geleidingsstangen zijn niet mooi schoon als je stof ziet liggen of als de stangen kurkdroog zijn. Ook zijn de geleidingsstangen niet mooi schoon als ze niet meer gepolijst glimmend meer zijn.

Als de geleidingsstangen niet mooi meer zijn dan kun je als eerste de geleidingsstangen schoonmaken. Neem een papieren doek en wrijf de geleidingsstangen helemaal schoon en droog. Smeer de geleidingsstangen met een dunne laag naaimachine-olie. Er mag geen olie van de stangen afdruipen, er moet een klein film-laagje op de geleidingsstangen liggen. Ga met de laserkop een keer van links naar rechts en weer terug. Hetzelfde geldt voor de brug, ga een keer van voor naar achter of omgekeerd en weer terug, zodat je over de hele lengte over de geleidingsstangen gereden bent.

Als de geleidingsstangen na een keer heen en weer rijden weer vies zijn, dan zullen de geleidingswielen ook vies zijn. Als dit het geval is dan kun je een dun papiertje op de geleidingsstang leggen. Rol de kop of brug over het papier heen zodat het papier de viezigheid op kan nemen. Als het papier de viezigheid op heeft genomen dan kun je de geleidingsstangen nogmaals inoliën met een dun laagje naaimachine-olie.

Als je geen naaimachine-olie hebt dan kun je een olie gebruiken met een lage viscositeit en een goede hechting. Een hogesnelheidsolie is ook prima. Als je de verkeerde olie gebruikt dan gaan de prestaties van de machine achteruit. Ook als je olie met een hoge viscositeit gebruikt of vet dan heb je weerstand van de olie/ het vet. Het kan zelfs zo zijn dat als je vet gebruikt dat dit het vuil absorbeert. Als dat gebeurt dan zul je wel 3 of 4 keer in de week moeten smeren omdat alles heel snel heel vies wordt.

Mocht je er niet uit komen dan kun je altijd een ticket indienen, dan helpen we je verder.

Download jouw gratis brochure
Go
Chat via WhatsApp