fbpx

Stap 1. Voorbereidingen

Wat heb je nodig:

  • Een schoon A4-papier of ander papier
  • Alcohol 70%
  • Hand luchtpomp
  • Lenspapier
  • Latex handschoenen
  • Goede verlichting
  • Een comfortabele plek om precisiewerk te verrichten

Zorg ervoor dat je werkplek schoon is zodat je de lens echt schoon kunt maken zonder dat je bang hoeft te zijn dat de lens meteen weer vies wordt.

Voorbeeldfoto benodigde materialen

Stap 2. Lens verwijderen

De lens zit in de lensschacht die weer in de laserkop zit. Om de lens uit de lensschacht te halen moet de lensschacht eerst uit de laserkop gehaald worden. Verwijder eerst de luchtslang uit de luchtknie door de blauwe borgring van de luchtknie omlaag te drukken en de slang omhoog te trekken. Als de machine een autofocussensor heeft, moet die ook verwijderd worden. Het eerste wat je doet is de autofocussensor loskoppelen. Bovenaan de sensor zit een zwarte stekker met een zilveren ring. Draai aan de ring en dan kun je de stekker omhoog trekken.

Slang uit de luchtknie halen

Als de slang uit de luchtknie gehaald is kunnen de fixatiebout(en) op de laserkop losgedraaid worden, dat doe je door de bout(en) tegen de klok in te draaien.

Fixatiebouten laserkop.

Lensschacht uit de laserkop.

Loop met de lensschacht naar je werkplek.

Draai de nozzle en en de nozzle mount weg van de lensschacht. Leg de nozzle en nozzle mount even weg.

Als je een lensschacht hebt met meerdere lensposities, schroefdraad aan de onder- en bovenkant in de lensschacht, dan is het belangrijk dat je onthoudt op welke plek de lens in de lensschacht zit zodat je de lens straks op dezelfde plek terug plaatst. De lensschacht en de nozzle met mount moeten na het reinigen weer exact zo in elkaar gezet worden.

Doe nu de handschoenen aan. Het is belangrijk om handschoenen aan te doen omdat er een coating op de lens zit die je niet met de handen aan moet raken.

Gebruik een gereedschap, bijvoorbeeld een platkop schroevendraaier, om de lensfixatie ring los te draaien. In deze ring zitten kleine uitsparingen waar je een gereedschap in kan plaatsen. Zorg er tijdens het los draaien wel voor dat je gereedschap niet uitschiet en de lens beschadigd. Zodra de ring los zit kun je deze met de hand verder los draaien.

Lens uit lensschacht halen

Het beste is om de lens los te draaien zoals in bovenstaande foto. Hou de lensschacht vast aan de bovenkant zodat de lensfixatiering, witte lensring en lens aan de onderkant zitten. Draai de lensfixatie ring voorzichtig los en zorg ervoor dat de lens niet uit de lensschacht valt. De lens is vrij kwetsbaar en breekt gemakkelijk als deze valt of beschadigd raakt.

Stap 3. Lens reinigen

Leg de lensfixatiering en de witte lensring apart en hou de lens in 1 hand.

Gebruik vervolgens de luchtpomp om los vuil van de lens af te blazen. Doe dit onder een hoek zoals op onderstaande foto te zien is.

Luchtpompje onder een hoek.

Plaats de lens op 1 vel lenspapier met hier bovenop nog een vel lenspapier. Laat er vervolgens 1 à 2 druppels 70 % alcohol op vallen. Gebruik alleen 70 % alcohol. Als je een ander middel gebruikt om de lens mee schoon te maken verwijder je de coating. Zodra de coating beschadigd, gevlekt of niet meer effen is dan zal de lens vervangen moeten worden.

Alcohol op lens

Trek voorzichtig aan het bovenste vel lenspapier tot de lens volledig droog is.

Lenspapier

Draai de lens om en herhaal de vorige 2 stappen.

Controleer of beide zijden helemaal schoon zijn.

Lens op papier

Als alles goed schoon is dan kun je de lens, witte lensring en lensfixatie ring weer op elkaar leggen.

Lenspakket

Het is belangrijk dat de lens met de bolle kant omhoog in de lensschacht geplaatst wordt, anders krijg je problemen met de focushoogte en het krijgen van een mooie snijlijn. Verder is het belangrijk dat je de lens op dezelfde plek in de lensschacht terug plaatst. Als de lens op de verkeerde plek zit krijg je problemen met de focushoogte en het krijgen van een mooie, dunne lijn.

Stap 4. Lensschacht weer in elkaar zetten

Hou het lenspakket in 1 hand en de lensschacht in de andere hand. Vervolgens kun je vanaf de onderkant de lens opnieuw in de schacht draaien.

Lenspakket

Fixatiebouten laserkop

Als de lens weer goed in de lensschacht zit kun je de lensschacht weer terug plaatsen in de laserkop. Plaats de lensschacht weer in de laserkop en draai de fixatiebout(en) op de laserkop weer aan.

Fixatiebouten laserkop

Plaats de luchtslang weer terug in de luchtknie. Als de machine een autofocussensor heeft, steek de stekker weer in de autofocussensor. Er zit een pennetje in de stekker dat in een gaatje in de sensor moet vallen. Met andere woorden, hij kan maar op één manier in de sensor worden gestoken. Als je de stekker verkeerd aansluit en te hard drukt, kan de pin breken en moeten de stekker en de kabel worden vervangen. Zorg er dus voor dat je dit goed doet.

Je kunt de machine nu weer gaan gebruiken.

Mocht je er niet uit komen dan kun je altijd een ticket indienen, dan helpen we je verder.

Download jouw gratis brochure
Go
Chat via WhatsApp