fbpx

Hoe kan het dat je laserkop niet meer haaks staat?

Wanneer je een botsing gehad hebt tussen de laserkop en je materiaal kan het zijn dat dit met veel kracht gebeurd is. Hierdoor is het mogelijk dat de laserkop niet helemaal haaks meer staat. Als de kop niet helemaal haaks staat dan kan dat je snij- en graveer-resultaat beïnvloeden. Je hebt bijvoorbeeld minder vermogen of er ontstaat een schaduwlijn, een tweede lijn naast je snij- of graveer-lijn.

Checken of je laserkop haaks staat

Als eerste ga je kijken of de kop ook echt niet haaks staat. Zet de laserkop ongeveer in het midden van je werkveld. Leg iets op je werkveld, onder de laserkop, wat helemaal even is en wat ook overal dezelfde hoogte heeft. Denk bijvoorbeeld aan een stuk acryl.

Neem een blokhaak en zet deze op het acryl, tegen de kop aan. Als de blokhaak mooi aansluit dan staat de kop haaks. Als er wat ruimte tussen de kop en blokhaak zit dan zul je de kop moeten gaan stellen.

Blokhaak naast kop

De laserkop weer haaks zetten

Als eerste koppel je de Autofocus-sensor los. Boven aan de sensor zit een zwarte stekker met een zilveren ring. Draai aan de ring en vervolgens kun je de stekker omhoog trekken. Ook haal je de luchtslang uit de luchtkoppeling. Aan de luchtkoppeling zit een blauwe ring. Deze druk je in en terwijl je de ring indrukt trek je de luchtslang uit de koppeling.

Nadat je de sensor en luchtslang los hebt gekoppeld kun je de kop uit de houder halen. Aan de rechter kant van de laserkop zit een messing-kleurige bout. Als je aan deze knop draait kun je de lensschacht uitnemen. Pak voor de zekerheid de lensschacht vast terwijl je draait zodat deze niet kan vallen. Haal de lensschacht voorzichtig uit de laserkop. De Autofocus-sensor zit nog vast aan de lensschacht, laat dat ook zo.

Zodra je de schacht uit de laserkop hebt gehaald zet je de blokhaak weer op het acryl en tegen de laserkop.

Haaks stellen blokhaak

Links naast de kop zitten 2 kleine inbuboutjes. Er zit een derde inbusbout midden in de laserkop, gezien vanaf de voorkant. Draai de boutjes een beetje los, niet te veel. Ga de kop recht stellen door de kop te bewegen. Blijf controleren door naar de blokhaak te kijken. Zodra je goed haaks gesteld hebt kun je de inbusboutjes weer goed vastmaken. Controleer nog even of de laserkop nog steeds haaks staat na het aandraaien van de inbusboutjes.

Haaks stellen blokhaak inbus

Zodra de laserkop weer haaks staat plaats je de lensschacht weer terug, plaats de luchtslang in de luchtkoppeling en maak de stekker van de Autofocus-sensor weer vast aan de sensor. Wanneer de machine aan staat kun je even een stukje materiaal onder de Autofocus-sensor houden. Controleer of het oranje lampje in de sensor aan gaat wanneer je het materiaal onder de sensor houdt. Het kan zijn dat je je materiaal iets dichterbij moet brengen voordat het oranje lampje aan gaat. Mocht het lampje helemaal niet aan gaan, controleer dan of je de stekker echt goed in de sensor hebt bevestigd.

Zodra alles weer juist bevestigd is kun je de spiegels gaan stellen. Je hebt namelijk de kop iets verplaatst. Hierdoor is de mogelijkheid aanwezig dat de spiegeluitlijning ook aan is gepast en dus weer opnieuw uitgelijnd moet worden.

Mocht je er niet uit komen dan kun je ons altijd een ticket sturen, dan helpen we je verder.

Download jouw gratis brochure
Go
Chat via WhatsApp