fbpx

Waarom moet je de machine resetten wanneer je de machine aan zet?

Wanneer je de machine aan zet, moet de machine gerefereerd worden. De X- en Y-as gaan dan naar de rechterbovenhoek en de tafel gaat ook naar de 0-positie. De assen gaan dan richting een sensor. Wanneer de assen bij de sensor zijn, weten de assen waar hun nulpunt is. Vanuit dit nulpunt weet de machine waar de limiet ligt en waar de as moet stoppen om botsingen met de body van de machine te voorkomen.

Wanneer het refereren niet gedaan wordt of niet goed gaat, weten de assen niet waar ze zich bevinden op het werkveld en hoe ver ze dan nog opzij / voor-achter kunnen gaan. Hierdoor kunnen botsingen met de body van de machine ontstaan.

Elke machine start op in een zogenaamde 'noodtoestand', dit is te zien aan de rode signaallamp van de machine. De resetknop kan afhankelijk van het type machine ergens anders zitten:

  • BRM Slim: boven het display, de blauwe knop met een ledje.
  • BRM Original: op het knoppenpaneel aan de rechter zijkant, de zilveren knop met een groen ledje.
  • BRM Pro: op het knoppenpaneel aan de rechter zijkant, de zilveren knop met een blauw ledje.
  • BRM Budget: bovenaan, recht boven het display, de blauwe knop.

NOTE! De resetknop op het beeldscherm is niet hetzelfde, deze is niet nodig voor deze handelingen.

Omdat de machine tijdens opstarten wil refereren zal de resetknop direct ingedrukt moeten worden zodat de machine ook een vrijgave heeft om te refereren. Als dit niet gebeurt zal de machine een tijd proberen te refereren (te zien door de pop-up in het scherm) maar zal falen. Wanneer je de resetknop niet indrukt na het opstarten dan weten de assen niet waar ze zijn en zullen de assen het punt waar ze staan als nulpunt nemen. Als gevolg kunnen er botsingen ontstaan met de body van de machine.

De as(sen) stop(en)t te vroeg

Stoppen de assen nog voordat de hoek is bereikt? Dan kan het zijn dat de sensor verplaatst is, ook de magneet (BRM Original) kan wat verplaatst zijn. Wanneer de as(sen) te vroeg stop(en)t, dan ziet de machine dit als een nieuw nulpunt. Als gevolg kan de laserkop te ver naar de zij- of voor-kant van de machine waardoor deze kan botsen. Het probleem moet dus opgelost worden voordat je de machine kunt gebruiken.

Controleer of de sensor en magneet (indien de magneet van toepassing is) niet verplaatst zijn. Ook kan het zijn dat de magneet vies is, maak de magneet schoon. Kijk of de magneet nog heel is, indien er een barst in de magneet zit zal de magneet vervangen moeten worden.

Referentie sensor

Magneet gemonteerd Y-as

Referentie sensor gemonteerd Y-as

X magneet en referentie sensor

De BRM Budgets en Slims hebben een sensor met een zilveren lipje. Controleer of deze niet verkleefd is. Buig deze, indien nodig, iets terug. Mocht dit het probleem niet verhelpen dan kan de sensor defect zijn. Wanneer het lipje afgebroken is zal er een nieuwe sensor geplaatst moeten worden.

Micro schakelaar

Micro schakelaar gemonteerd open Micro schakelaar gemonteerd gesloten

De BRM Pro heeft optische sensoren. Wanneer de sensor is aangesloten brandt er een rood lampje. Op beide assen zit een staafje, deze valt in de opening van de sensor. De sensor registreert dit en de assen zullen stoppen. Wanneer er een probleem is, kan het staafje wat verbogen zijn. Kijk of het bijbuigen van het staafje oplossing biedt.Als de as niet naar de sensor toe gaat kan het zijn dat de sensor vies is. Maak de sensor schoon met een vochtige doek.

Optische poort sensor

Optische poort sensor gemonteerd

De as(sen) stop(en)t niet

Stopt een van de assen niet en lijkt het alsof deze door wil lopen terwijl de sensor bereikt is? Dan ziet de sensor niet dat de as al bij de sensor is. Bij een machine met een stappenmotor zal er een ratelend geluid zijn waaraan je kunt horen dat de as nog verder wil. Zet de machine uit om te voorkomen dat er iets kapot gaat. Bij een machine met een servomotor hoor je een klap. De motor wordt spanningsloos. De betreffende as zal dan niet meer bewegen.

Dit kan komen doordat de sensor defect is of er een kabelbreuk is. Ook kan het zo zijn dat de magneet (bij de BRM Original) los zit en niet goed gezien wordt. Wanneer er een brand is geweest in de machine kan de magneet zijn kracht verloren zijn en ziet de sensor de magneet niet waardoor de as te ver door kan rijden. Wanneer er een brand is geweest dien je de magneten in de machine te vervangen om ervoor te zorgen dat dit probleem niet voor komt. Ook kan het zijn dat de magneet vies is, maak de magneet schoon.

Bij de optische sensor kan het zijn dat het staafje wat door de opening moet niet goed uitgelijnd is. Hierdoor wordt het staafje niet gezien en gaat de as te ver door. Zet de machine uit. Schuif de as handmatig richting de sensor en kijk of het staafje goed door de sensor gaat. Indien dit niet het geval is kun je het staafje voorzichtig iets bijbuigen. Kijk ook of er niks is afgebroken.

De machine refereert niet / niet alle assen wanneer je de referentie uitvoert

Controleer of de noodstop ingedrukt is. Druk de noodstop in. Na het indrukken draai je de noodstop een kwartslag met de klok mee zodat deze weer omhoog komt. Druk vervolgens op de resetknop. Probeer nogmaals te refereren. Zitten alle deuren en kleppen dicht? Je kunt niet refereren als een deur / klep open is. Wanneer een deur / klep open is zal de machine in een beveiligde staat staan waarin de assen niet kunnen bewegen en de laser ook niet aan kan.

Mocht je er met deze tips niet uitkomen, stuur dan een ticket, dan kunnen we vanuit daar mee kijken en eventueel een monteur inplannen om het probleem op te lossen.

Download jouw gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp