fbpx

Hoe kan het dat er trillingen in de graveerlijn zitten?

Vaak komen trillingen in een gravering voor in het eerste en laatste gedeelte van de complete gravering. Ook kan het zo zijn dat de trilling in het begin van de graveerlijn aanwezig is.

Trillijn

Wanneer je graveert dan heeft de X-as een andere, hogere, acceleratiewaarde dan de Y-as. Daardoor kunnen de trillingen ontstaan. De X-as heeft bijvoorbeeld een acceleratiewaarde van 8000 mm/s² en de Y-as bijvoorbeeld 500 mm/s². De X-as gaat met een bepaalde snelheid naar heen en weer. De Y-as hoeft maar een klein stukje te verplaatsen om bij de volgende lijn aan te komen. Doordat de Y-as maar een klein stukje beweegt kan het zijn dat er nog wat trillingen zijn wanneer de X-as alweer begonnen is met de volgende graveerlijn. Dit kan zichtbaar worden in de gravering.

Hoe zorg ik ervoor dat de trillingen minder zichtbaar worden en verdwijnen?

Controleer of alle spiegels en lens nog goed vast zitten. Als een spiegel of de lens los ligt dan kan dit als een trilling in de graveerlijn zichtbaar worden. Mocht er iets losliggen zorg er dan voorzichtig voor dat je het weer aandraait zodat het weer gefixeerd is.

Wanneer je gaat graveren geef je een Interval aan. De interval bepaalt de ruimte tussen de graveerlijnen en deze staat normaal gesproken tussen de 0.06 en de 0.12 ( mm). De interval kan invloed uitoefenen op de graveerlijn, kijk dus een of het probleem vermindert wanneer je de interval een klein beetje aanpast.

Je kunt in de lasersoftware de User settings uitlezen. In LaserWorkV6 en RDWorksV8 vind je aan de rechter kant van het scherm het tabblad User. Klik op dit tabblad. Vervolgens klik je op Read. Zorg er wel voor dat je lasermachine aan staat wanneer je dit doet, anders krijg je een foutmelding. Ga vervolgens iets naar onderen om de Sweep parameters te zien.

User settings LaserWorkV6

Kijk naar de Line shift speed (mm /sec). Dit is de snelheid waarmee de kop naar de volgende graveerlijn gaat. Schrijf de waarde op die op dit moment is ingevuld. Verander deze snelheid, druk op Write en stuur de opdracht opnieuw naar de machine. Kijk of dit het probleem verhelpt.

Bij LightBurn heb je deze optie ook. Ga naar Bewerken–> instellingen apparaat. Zorg er wel voor dat je lasermachine aan staat wanneer je dit doet anders kun je de instellingen niet zien. Als de machine aan staat en verbonden is met de computer dan wordt het vanzelf uitgelezen en zie je de waardes die op het moederbord staan in het scherm. Ga naar de Engraving parameters. Schrijf de waarde op die op dit moment is ingevuld. Verander de Line shift speed (mm /sec). Druk vervolgens op Write en stuur je tekening opnieuw naar de machine. Kijk of dit het probleem verhelpt.

Mocht dit het probleem niet verhelpen dan kun je de acceleratiewaarde van de Y-as wat verlagen. Schrijf eerst even het getal op wat er nu staat.

Mocht je er te veel in moeten veranderen of het helpt niet dan vul je de originele waardes weer in en druk je op Write.

Ga nu controleren of de riemen nog de juiste spanning hebben en pas dit zo nodig aan.

Kijk hier voor een artikel voor het stellen en vervangen van de X en Y-as riemen bij de BRM Original.

Mocht je er niet uit komen dan ontvangen we graag een foto van de gravering en de graveerlijn via een ticket zodat we je verder kunnen helpen.

Download jouw gratis brochure
Go
Chat via WhatsApp