fbpx

Wanneer je geen laserstraal op je materiaal krijgt kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn.

Welke stappen kan ik als eerste nemen?

Controleer eerst de spiegeluitlijning. Wanneer je de spiegeluitlijning controleert is het het makkelijkst om 2 lagen schilders tape op de spiegel naast de laserbuis te plaatsen en op Pulse te drukken. Wanneer je hier een brandvlek hebt dan kun je verder met de spiegeluitlijning.

Wanneer je hier geen puls hebt kun je het beste de volgende dingen even nakijken.

  • Staat de waterkoeler aan?
  • Is de alarmkabel van de waterkoeler aangesloten op de lasermachine?
  • Staan alle schakelaars goed? Controleer of de laserpower-schakelaar goed staat.
  • Controleer of de optica schoon is.
  • Bij de BRM Original moet je op het schakelaar paneel ook even kijken of de Auto/Manual schakelaar op Auto staat. Indien deze schakelaar op Manual staat moet je de schakelaar op Auto zetten.
Elektrisch gevaar LET OP !!! Hoogspanning is dodelijk, alleen adequaat onderrichte personen mogen deze handelingen verrichten.

Kijk ook of de laserbron er goed uitziet en geen barsten of iets dergelijks heeft. Wanneer de bron erg stoffig is dan zul je de bron stofvrij moeten maken. Stroom kiest de weg van de minste weerstand en zal bij een stoffige bron via de stof een pad vinden waardoor de stroom niet via de normale weg loopt. Hetzelfde geldt voor vies koelwater. Als het koelwater vies is zul je dit moeten vervangen voor schoon koelwater, klik hier voor meer informatie over hoe je de laserbron kan onderhouden. Ook is het belangrijk te controleren of er water in de buitenste glazen buis zit. Indien er water in de buitenste glazen buis zit dan is de laserbron defect en zal deze vervangen moeten worden.

Wanneer dit allemaal goed is en je hebt nogmaals getest zonder resultaat dan kan het zijn dat de laserbron of de laservoeding defect is.

Hoe weet ik of de laserbron defect is of dat het toch de laservoeding is

Het kan handig zijn om een telefoon te pakken waar een camera en video-functie op zit. Zet de video-functie aan en plaats de telefoon, met de camera gericht op de laserbron, ergens in het midden bij de laserbron. Als de machine een red pointer heeft bij de laserbron kun je de telefoon iets verder hier vandaan neerleggen zodat het rode licht van de red pointer niet zichtbaar is op de video.

Druk vervolgens op het display van de machine op Pulse. Wanneer je dit gedaan hebt kun je de video bekijken. Normaal gesproken zie je een roze gloed oplichten in de laserbuis. Wanneer je hier een gloed ziet dan zal de laservoeding wel werken. Is de gloed niet roze maar wit dan is dit een indicatie dat de drijfgassen in de bron vervliegen/ vervlogen zijn en zal de laserbron vervangen moeten worden.

Mocht er een roze gloed zijn maar geen laserstraal dan is het mogelijk dat de outputstraal niet goed is. Kijk of de lens in de laserbron heel is en een effen kleur heeft. Mocht er een barst of inbranding in de lens zitten of de lens is niet effen van kleur dan zal de laserbron vervangen moeten worden.

Als dit er allemaal goed uitziet kun je kijken of de kathode er goed uit ziet. De kathode vind je aan de taps toelopende kan van de laserbron en is een metalen koker. Deze is normaal gesproken effen van kleur, of zilver of messing. Indien de kathode verkleurd is dan is dat een teken van een goed gebruikte bron en zal de bron vervangen moeten worden.

Goede kathode Slechte kathode
Goed, dit is een nieuwe bron. Defect, dit is een goed gebruikte bron.

Zie je de buis niet oplichten op de video dan ligt het probleem waarschijnlijk bij de laservoeding.

Als je het vermoeden hebt dat de laservoeding defect is dan kun je de onderste deur aan de achterkant van de machine openen. Hier vind je de laservoeding.

Normaal gesproken zal de ventilator in de laservoeding aan staan. Voel voorzichtig of er een luchtstroming is. Raak hierbij de laservoeding niet aan!

Er zit een rood LED-lampje op de laservoeding, deze geeft aan of de laserbron aan staat. Is het rode LED-lampje aan/ knippert deze dan zou de laserbron aan moeten staan. Je kunt dit controleren door een telefoon met camera op het LED-lampje te richten. Zorg ervoor dat je de film-functie aan zet. Doe alle deuren dicht en zet een klein snijprogramma of iets dergelijks aan zodat je op de video duidelijk kunt zien of het LED-lampje aan gaat. Gaat het LED-lampje aan/ knippert het maar heb je geen straal? Heb je alle voorgaande stappen gecontroleerd? Dan zal de laservoeding defect zijn. Zie je geen rood licht? Dan kan de voeding defect zijn, er kan echter ook iets met de elektra aan de hand zijn. Denk hierbij aan een kabelbreuk.Zie je wel groen licht maar geen rood licht? Dan kunnen de signaalkabels het probleem veroorzaken. Denk hierbij aan de alarmkabel van de waterkoeler, outputkabel van moederbord naar de laservoeding, etc.

Zie je niks oplichten en staat de ventilator ook niet aan? Dan kan de voedende zijde, de 230V defect zijn. Hierdoor zal de laservoeding niet aan gaan.

Wanneer je een machine hebt waar een red pointer in zit dan krijgt de red pointer stroom vanuit de laservoeding. Wanneer de red pointer niet aan staat en er ook geen laserstraal is dan is of de laservoeding uitgeschakeld of defect. Het is echter niet zo dat wanneer de red pointer werkt, de laservoeding helemaal oké is. De laservoeding kan alsnog defect zijn.

De red pointer krijgt 5V vanuit de laservoeding en dit circuit staat los van het circuit dat de laserbron van spanning voorziet. Wanneer het 5V circuit defect is dan hoeft dat niet te betekenen dat het circuit voor de laserbron ook defect is. Echter is het wel vaak het geval dat beide defect zijn.

Mocht je deze stappen hebben doorlopen en je komt er niet uit dan kun je een ticket aanmaken om BRM in te schakelen. Wanneer je de video's hebt van de kleur van de laserbron en de lampjes op de voeding dan is het fijn om deze naar BRM te mailen. Dit vertelt ons vaak al veel.

Ook als je er niet uit komt en niet weet welke stappen je nog kunt nemen of andere vragen hebt dan kun je altijd een ticket aanmaken.

Download jouw gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp