fbpx

Waarom moet de buitenkant van de laserbron schoon zijn

Alle soorten stof en andere viezigheden die zich op de laserbron nestelen geleiden stroom. Daardoor ontstaat het gevaar dat de stroom via de buitenkant van de laserbron van de plus naar de min wil gaan, in plaats van door de bron. Als dit gebeurt ontstaat er geen laserstraal maar er is een grote kans op brandgevaar bij de laserbron. Ook is er elektrocutie-gevaar.

Vonkoverslag

Je maakt de laserbron dus schoon om brand en elektrocutie-gevaar te voorkomen maar ook om ervoor te zorgen dat de laserbron blijft presteren.

Hoe vaak en met welke regelmaat je de laserbron schoon moet maken is lastig aan te geven. Dit is erg afhankelijk van de materialen die je bewerkt, aan het onderhoud dat je doet en de ruimte waarin de machine staat.

Om toch een regelmaat op te bouwen is het verstandig om in het begin 2 weken tussen een schoonmaakbeurt te houden. Om te kijken hoeveel stof en viezigheid zich heeft opgebouwd zou je een deel van de laserbron schoon kunnen maken. Doe bijvoorbeeld eens de voorste helft. Zie je dat er na 2 weken weer heel veel stof/ viezigheid bij is gekomen dan kun je de laserbron het beste wekelijks schoon maken.

Wanneer er vrijwel geen stof/ viezigheid bij is gekomen dan zou je de laserbron maandelijks schoon kunnen maken.

Let wel op, stof/ viezigheid dat vrijkomt bij het bewerken van hout zal duidelijker zichtbaar zijn dan wanneer je bijvoorbeeld doorzichtig acryl bewerkt.

Hoe moet de buitenkant van de laserbron schoongemaakt worden

Wanneer je de laserbron schoon gaat maken moet je de lasermachine uitzetten en de stekker van de machine uit het stopcontact halen. Vervolgens moet je minimaal 24 uur wachten voordat je de laserbron gaat schoonmaken.

Er zit een hoogspanningskabel aan de laserbron. Het is zaak dat de laserbron helemaal ontladen is voordat je hier gaat werken. Mocht je dit niet doen dan ontstaan er gevaarlijke situaties waarbij je onder stroom kunt komen te staan.

Elektrisch gevaar LET OP !!! Hoogspanning is dodelijk, alleen adequaat onderrichte personen mogen deze handelingen verrichten.

Om de laserbron aan de buitenkant schoon te maken heb je poetspapier of keukenrol en alcohol nodig. Verder heb je ook handschoenen nodig. Wanneer er vingerafdrukken op de laserbron achterblijven kan dit ervoor zorgen dat er een nieuw pad is ontstaan waar de stroom langs gaat, in plaats dat het door de bron heen gaat. Hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie.

Maak de laserbron voorzichtig stofvrij met poetspapier. Als het grove stof verwijderd is kun je de laserbron met een spuitbus alcohol inspuiten. Neem een droog stuk poetspapier of keukenrol en wrijf hiermee over de laserbron. Hierdoor wordt de resterende stof verwijderd.

Wanneer de laserbron helemaal is afgenomen met het poetspapier spuit je de laserbron opnieuw in met de alcohol. Laat de alcohol gewoon opdrogen om de laserbron te ontladen. Zorg ervoor dat er geen vingerafdrukken achter blijven op de laserbron.

Waar kun je nog meer op letten?

De laserbron heeft aan de voorzijde, daar waar de bron taps toeloopt, ook een lens zitten. Controleer deze ook regelmatig. Ook wanneer je dit doet dient de lasermachine in ieder geval 24 uur spanningsloos te zijn.

Normaal gesproken is de lens egaal van kleur en je kunt er doorheen kijken. Mocht deze lens niet meer egaal van kleur zijn, je kunt er niet doorheen kijken en/ of er zit een barst(je) in, dan kun je proberen hier een foto van te maken en een ticket aanmaken om te kijken wat de vervolgstappen zijn.

Nu je toch met de laserbron bezig bent is het handig om meteen te kijken of de waterslangen nog steeds goed aan de laserbron zijn bevestigd. Ook kun je controleren of het koelwater wat in de laserbron zit nog algenvrij is. Indien je wat viezigheid in de laserbron ziet is het verstandig het koelwater te verversen. Klik hier voor meer informatie omtrent de waterkoeler.

Verder zit er in de laserbron, aan de tapse kant, een koker. Dit is de kathode. Deze is normaal gesproken egaal messing- of zilverkleurig. Wanneer deze koker niet meer egaal van kleur is en wat donkerder is dan is dat een teken dat de bron langzaam maar zeker aan het degraderen is.

Goede kathode Slechte kathode
Effen kathode, dit is een nieuwe bron. Verkleurde kathode, dit is een goed gebruikte bron.

Mocht dit het geval zijn en je merkt echt een vermindering in je vermogen wanneer je snijdt/ graveert dan kun je een ticket aanmaken om te kijken of een monteur nodig is.

Download jouw gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp