fbpx

Sрааіj Mаquеttеbоuw is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van schaalmodellen van wereldklasse voor onder andere de scheepsbouw en architectuur. Voor het maken van de maquettes wordt de lasermachine veelvuldig gebruikt.

Bij Spaaij Maquettebouw doen ze alles op het gebied van maquettes. Dat zijn bijvoorbeeld maquettes voor individuele huizen en bedrijfsgebouwen. Maar soms zijn het ook stedenbouwkundige maquettes of technische modellen. Bij het maken van deze maquettes is de lasermachine essentieel. Wij spraken met Karl Spaaij, de directeur en eigenaar van het bedrijf.

De maquettes

De verscheidenheid aan projecten die Karl maakt is enorm. “Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken en wij maken het in het klein. Het uitgangspunt daarbij is dat elke maquette visueel interessant moet zijn. Als mensen een maquette zien, van bijvoorbeeld een woonwijk, moeten ze meteen enthousiast worden en denken ‘Daar wil ik wel wonen!’. En als dat gebeurt, is het voor ons echt geslaagd.”

Het gebruik van de machine

De BRM Original 90130 wordt dagelijks gebruikt bij het maken van de maquettes. “We tekenen eerst alles in de tekensoftware en dan snijden we het uit op de laser om vervolgens alles in elkaar te zetten. Meestal gebruiken we daar acrylaat voor. Ten opzichte van vroeger is het helemaal een verademing. Toen deden we alles nog met de hand, het snijden en zagen van de onderdelen. En dat is door de lasermachine helemaal niet meer nodig. De lasermachine is eigenlijk de kern van het bedrijf geworden.”

Populair icoon.
Meest populair
Zij aanzicht van een BRM Pro 1300.
Enkele beschikbaar

Pro 1300

  • Werkgebied 1300 x 900 x 200 mm
  • Laservermogen 100 of 150 W
  • Hoogste veiligheidsniveau: laserklasse 1

Sneller maquettes bouwen

Karl legt uit dat hij dankzij de lasermachine een stuk sneller kan werken. “We kunnen veel sneller maquettes bouwen. Vroeger zaagden we natuurlijk met de hand. En dan is er altijd een afwijking ten opzichte van wat je aan hebt geleverd aan tekeningen. Maar nu met de BRM-lasersnijder is het gewoon 100% goed, het kan eigenlijk niet meer fout. Je krijgt de tekeningen aangeleverd en de machine snijdt gewoon precies de tekening uit zoals hij getekend is. Met de hand is het gewoon een stuk minder nauwkeurig. Ik zou mijn collega’s daarom aanbevelen om ook een BRM Lasermachine te kopen. Sterker nog, dat heb ik al gedaan. Het is een goede machine, dus waarom zou ik het niet doen? De BRM-lasermachine is echt van toegevoegde waarde in de maquettebouw.”

Karl heeft een leuke anekdote over zijn vader, die het bedrijf in 1963 heeft opgezet. “Mijn vader loopt wel eens met een stok door de werkplaats en die kijkt dan naar de maquettes. En dan zegt hij: ‘Wat jullie nu in drie dagen doen, daar deden wij vroeger drie weken over.’ Het scheelt echt heel veel tijd voor ons. En kwalitatief is het ook een stap in de goede richting geweest, we kunnen nu veel nauwkeuriger werken.”

“Ik zou mijn collega’s daarom aanbevelen om ook een BRM Lasermachine te kopen.”

Lasermachine versus freesmachine

Ook geeft Karl aan dat de lasermachine beter werkt dan bijvoorbeeld een freesmachine. “De lasermachine is gewoon veel makkelijker om mee te werken. Het nadeel van frezen is dat je last van verspaning hebt, dus veel rotzooi. En bij laseren heb je geen enkel zaagsel of vijlsel. Je legt gewoon de plaat erop en het wordt uitgesneden zonder rotzooi, dus dat is echt perfect.”

De keuze was snel gemaakt

Karl vertelt ons meer over de aanschaf van zijn BRM Original 90130. “We hebben eerder een andere lasermachine gehad, maar die deed het niet goed meer en de machine was verouderd. Toen ben ik gaan shoppen op het internet en toen kwam ik BRM tegen. Dat leek me een betrouwbare partij en dat blijkt achteraf ook zo te zijn. Een van de dingen die mij meteen aansprak van de machine was de Z-tafel die naar boven en beneden kan.”

De service van BRM

Spaaij is erg te spreken over de service van BRM. “De service van BRM is prima, ik heb er geen negatieve opmerkingen over. De machine is geïnstalleerd en het is allemaal duidelijk uitgelegd wat we ermee konden. En je leert vanzelf steeds beter wat je er allemaal mee kunt doen. Tijdens dat leerproces heb ik ook een aantal keer gebeld naar BRM en dat was allemaal geen enkel probleem. Ze konden me altijd meteen helpen, dus prima service!”

Download jouw gratis brochure
Ga
Chat via WhatsApp