fbpx

De BRM 90130-X kan metaal en niet-metaal snijden. In onderstaande tekst vind je meer informatie omtrent verschillen in nozzles, lenzen en lensposities.

Nozzles

De machine is geleverd met drie verschillende nozzles.

  • De eerste nozzle is de 1.5 mm nozzle. Dit houdt in dat het gat in de nozzle 1.5 mm in doorsnede is. Deze nozzle wordt gebruikt tijdens het snijden van metalen. De nozzle zorgt er voor dat er weinig zuurstof door de nozzle komt. Dit resulteert in een mooie scherpe, dunne lijn. Omdat het gat klein is betekent het wel dat de spiegel- en lens- uitlijning perfect moet zijn want de laserstraal moet precies door het gat komen. Het is niet mogelijk om deze nozzle te gebruiken voor niet-metalen.

  • De tweede nozzle is de 2 mm nozzle. Dit houdt in dat het gat in de nozzle 2 mm in doorsnede is. Deze nozzle wordt ook gebruikt voor het snijden van metalen. Deze nozzle laat meer zuurstof door dan de 1.5 mm nozzle. Dit resulteert in een mooie snijlijn die net wat grover is dan wanneer je de 1.5 mm nozzle gebruikt. Het is echter wel wat makkelijker om de spiegels en lens uit te lijnen omdat de straal door een iets grotere opening kan. Het is niet mogelijk om deze nozzle te gebruiken voor niet-metalen.

Metalnozzles

Links: 1.5 mm nozzle. Rechts: 2 mm nozzle.

  • De derde nozzle is de 3 mm nozzle. Deze nozzle wordt alleen gebruikt voor het snijden van niet-ferro materialen zoals acryl en hout. De nozzle heeft wat weg van een UFO, een punt met een grotere schotel er omheen. Het is niet mogelijk om deze nozzle voor metalen te gebruiken.

NonMetalNozzle

3 mm nozzle.

Lenzen

Niet alleen gebruik je een andere nozzle, je gebruikt ook een andere lens en lenshouder afhankelijk van het te bewerken materiaal.

De lens voor het snijden van metaal is de 63.8 mm lens met een diameter van 25 mm. Dit houdt in dat de lenshouder een grotere opening heeft.

De lens voor het snijden van niet-metalen is de 101.6 mm lens met een diameter van 20 mm. Deze lens wordt geplaatst is een lenshouder met een wat kleinere opening. Het is ook mogelijk om met een 63.5 mm (Ø 20 mm) lens te snijden, echter is dat niet gewoon.

Lenshouders

Links: metaal lenshouder. Rechts: niet-metaal lenshouder.

De lenshouder wordt in de laserkop geplaatst. Er zijn twee openingen in de laserkop. Een voor de lenshouder, de ander voor een lege houder. De lege houder is nodig om te voorkomen dat er zuurstof ontsnapt. Als de zuurstof ontsnapt zal de snijlijn niet goed worden. Ook zorgt de lege houder er voor dat er geen rook of stof op de lens kan geraken.

De lens die wordt gebruikt voor het snijden van metaal gaat in de lenshouder met de grotere opening. De complete lenshouder wordt in de onderste opening geplaatst. Plaats de lege houder in de bovenste opening. Plaats de juiste nozzle op de laserkop; de 1.5 mm nozzle of de 2 mm nozzle. Draai de nozzle niet te vast. Vast is vast.

Metaalkop 63.8mm gemonteerd

Metaal lenshouder op de onderste positie.

Als je niet-metalen gaat snijden plaats dan de 101.6 mm lens in de lenshouder met de kleinere opening. De lenshouder wordt in de bovenste opening geplaatst. Plaats de lege houder in de onderste opening. Plaats de juiste nozzle op de laserkop, de 3 mm nozzle. Draai de nozzle niet te vast. Vast is vast.

Metaalkop 101mm gemonteerd

Niet-metaal lenshouder op de bovenste positie.

Wanneer je de 63.5 mm lens (Ø 20 mm) gebruikt voor het snijden van niet-metalen dan wordt deze geplaatst in de lenshouder met de kleinere opening. De lenshouder wordt in de onderste positie geplaatst. Plaats de lege houder in de bovenste positie.

Acryl naar metaal

Doe de machine aan. Zorg ervoor dat de Metal-Acryl schakelaar op Metal staat. De schakelaar bevindt zich bij de BRM Original aan de rechter kant van de machine. Plaats de houder met de metaal-lens en bevestig de 1.5 mm of de 2 mm nozzle.

Druk op 'Follow Adjust'. De knop hiervan bevind zich aan de rechter kan van de machine. Follow Adjust zorgt voor de juiste focushoogte zodat de snijlijn optimaal is. Open de zuurstof vanuit de fles. Je kunt nu metaal snijden.

Zorg ervoor dat je alleen RVS of staal snijdt met een dikte van maximaal 1.2 mm. Het is niet mogelijk om koper, aluminium, zink et cetera te snijden.

Mocht de snijlijn niet mooi zijn of er uit zien alsof er gelast is, dan betekent dat dat de snijparameters niet optimaal zijn. Verander iets aan de snelheid, vermogen en/of zuurstof.

Het is niet mogelijk om te graveren als je in de metaal stand bezig bent.

Metaal naar acryl

Doe de machine aan. Zorg er voor dat de Metal-Acryl schakelaar op Acryl staat. De schakelaar bevindt zich bij de BRM Original aan de rechter kant van de machine. Plaats de houder met de acryl-lens en bevestig de 3 mm nozzle. Stel de juiste focushoogte in. Dit doe je door de tafel omhoog/ omlaag te bewegen. Wees hierbij erg voorzichtig, er is kans op een botsing met de laserkop. Dit kan enorme schade aanrichten. Wanneer je in de acryl stand werkt heb je geen zuurstof nodig.

Het is mogelijk om acryl, hout en metaal te graveren wanneer je in de acryl stand werkt. Wanneer je metaal markeert is het belangrijk om een laserspray zoals CerMark te gebruiken. Dit zorgt er voor dat er geen reflectie is richting de laserbuis. Indien er reflectie is richting de buis kan deze hierdoor kapot gaan. Ook krijg je door het gebruik van een spray als CerMark een mooie contrasterende gravering.

Download jouw gratis brochure
Go
Chat via WhatsApp