fbpx

De lasermachine werkt met een laserstraal. Deze laserstraal gaat vanuit de laserbron via spiegels naar de lens in de laserkop waarna de laserstraal op je materiaal komt. Als je merkt dat je vermogensverlies hebt, je resultaten worden niet zo mooi als je gewend bent of er is geen laserstraal dan is het belangrijk om te controleren of de spiegeluitlijning nog optimaal is. Als de spiegeluitlijning niet optimaal is krijg je geen mooie lijnen en kan het zijn dat je ook meer vermogen moet gebruiken.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de lens en spiegels helemaal mooi schoon zijn. De coating moet mooi zijn, er mag geen waas of inbranding zijn en als er een barstje in de lens zit dan beïnvloedt dit ook het snijresultaat. Het makkelijkste is om alles eerst te reinigen en dan de spiegeluitlijning te controleren.

Spiegels stellen

Aan de linkerkant van de brug zit een deur. Als je deze deur opent dan zie je twee zwarte spiegelhouders. In de zijkant van de houders zitten kleine inbusboutjes. Deze zorgen ervoor dat de stelbouten en moeren geborgd zijn. Pak een inbussleutel en controleer dat deze inbusjes goed vast zitten. Als ze los zitten dan zul je ze vast moeten zetten.

Spiegelhouder rechts inbus

Als de inbusboutjes goed vast zitten dan plak je 2 stukjes schilderstape op elkaar en deze plak je op de opening op de rechter spiegelhouder. Doe de deur dicht en zet een puls. De puls moet mooi in het midden van de opening zitten.

Spiegelhouder rechts met tape en puls

2e spiegel

Als de puls niet mooi in het midden van de opening zit dan moet je de linker spiegel gaan stellen. Er zitten 3 stelbouten op de spiegelhouder, in een L-vorm.

Spiegelhouder links gemarkeerd

1e spiegel

Je gebruik de stelbouten linksonder en rechtsboven om de spiegel te stellen. De stelbout rechtsonder gebruik je niet! Ook gebruik je de inbusbouten niet.

De stelbout rechtsboven gebruik je om de laserstraal in de hoogte te verstellen. De stelbout linksonder gebruik je om de laserstraal naar links en rechts te stellen.

Als je de stelbouten wil gebruiken moet je eerst de borgmoer iets los draaien zodat je de stelbout kunt gebruiken. Als je de stelbout gebruikt heb en je bent tevreden dan draai je de borgmoer weer vast. Zet opnieuw een puls want de bout kan iets verdraaid zijn tijdens het vastdraaien van de borgmoer.

Elke keer als je een nieuwe puls zet dan is het noodzakelijk om de bovenste laag schilderstape even te verplaatsen zodat je goed kunt zien waar de nieuwe puls staat. Elke keer als je de stelbout gebruikt hebt, draai je de borgmoer weer vast.

Als de puls mooi in het midden van de opening komt dan haal je de schilderstape weg. Doe de deur dicht en open de voorklep zodat je de laserkop ziet. Er zit een opening in de linkerkant van de laserkop. Plak hier 2 lagen schilderstape op en sluit de voorklep. Rij de laserkop zo ver mogelijk naar de linker kant van de machine. Zet een puls.

Opening op de laserkop

Rij de laserkop naar de rechterkant van de machine en open de voorklep. Plak een derde stuk schilderstape over de tape wat al over de opening zit. Sluit de voorklep en zorg ervoor dat de laserkop helemaal aan de rechter kant van het werkveld staat. Zet een puls.

Vergelijk de 2 pulsen met elkaar. De pulsen moeten op elkaar liggen en in het midden van de opening in de laserkop zitten. Als de pulsen niet in het midden zitten of ze zitten niet op elkaar dan zul je de tweede spiegel moeten stellen. De tweede spiegel vind je achter de deur aan de linkerkant van de brug.

Spiegelhouder rechts gemarkeerd

2e spiegel

Je gebruik de stelbouten linksonder en rechtsboven om de spiegel te stellen. De stelbout rechtsonder gebruik je niet! Ook gebruik je de inbusbouten niet.

De stelbout rechtsboven gebruik je om de laserstraal in de hoogte te verstellen. De stelbout linksonder gebruik je om de laserstraal naar links en rechts te stellen.

Als je de stelbouten wil gebruiken moet je eerst de borgmoer iets los draaien zodat je de stelbout kunt gebruiken. Als je de stelbout gebruikt heb en je bent tevreden dan draai je de borgmoer weer vast. Zet opnieuw een puls want de bout kan iets verdraaid zijn tijdens het vastdraaien van de borgmoer.

Elke keer als je een nieuwe puls zet dan is het noodzakelijk om de bovenste laag schilderstape even te verplaatsen zodat je goed kunt zien waar de nieuwe puls staat.

Als de puls mooi in het midden van de opening komt dan haal je de schilderstape weg.

Spiegel op de laserkop

Om de spiegeluitlijning van de spiegel op de laserkop te controleren moet je de lensschacht uit de laserkop halen. De lensschacht bestaat uit 2 delen die in elkaar geschroefd zijn. Schroef de delen los van elkaar.

Lensschacht in 2 delen

Leg het onderste gedeelte even aan de kant, deze heb je nu niet nodig.

Het bovenste gedeelte heeft aan de onderkant schroefdraad. Plak een stuk breed, doorzichtig tape op dit schroefdraad, zodat dit over de opening spant. Plaats dit deel van de lensschacht terug in de laserkop, zo hoog mogelijk.

Tape onder op lensschacht

Tape onder lensschacht

Doe de voorklep dicht en zet 2 pulsen. Laat de lensschacht recht naar beneden zakken. Draai de schacht niet rond! Zet de schacht vast op de laagste positie. Pak een stuk schilderstape en plak deze kruislings op de doorzichtige tape. Zet een puls.

Dubbele laag tape onder kop

Voordat je de tape samen weghaalt moet je het even markeren zodat weet wat links, rechts, onder en boven is.

Nadat je een markering hebt geplaatst haal je beide lagen tape weg. Laat ze op elkaar zitten! In de doorzichtige tape zit een groot gat. In het midden van dit gat moet een inbranding zijn op de schilderstape. Deze inbranding moet in het midden van het grote gat zitten. Als dat niet zo is dan moet de spiegel op de laserkop gesteld worden.

Omdat je de tape gemarkeerd hebt weet je naar welke kant de puls op moet. Als je de tape niet gemarkeerd hebt weet je niet waar de puls heen moet en moet je opnieuw beginnen met deze stap van de uitlijning.

Puls op tape

De spiegelhouder op de laserkop heeft ook 3 stelbouten. Je gebruikt de stelbouten linksboven en rechtsonder om de spiegel te stellen. De stelbout linksonder gebruik je niet. Ook gebruik je de zilveren inbusbouten niet.

De stelbout rechtsonder gebruik je om de laserstraal naar links of rechts uit te lijnen. De stelbout linksboven gebruik je om de laserstraal naar onder en boven mee te stellen.

Spiegelhouder kop gemarkeerd

Als je de stelbouten wil gebruiken moet je eerst de borgmoer iets los draaien zodat je de stelbout kunt gebruiken. Als je de stelbout gebruikt heb en je bent tevreden dan draai je de borgmoer weer vast. Doe de hele test even opnieuw want de bout kan iets verdraaid zijn tijdens het vastdraaien van de borgmoer en dan klopt de uitlijning alsnog niet meer.

Bron op kruis

Als alle spiegels gesteld zijn dan is het nog zaak om te kijken of de laserbron goed uitgelijnd is.

Plak een stuk schilderstape op 2 lamellen, onder de laserkop.

Plaats het bovenste deel van de lensschacht in de laserkop. Pak het onderste gedeelte van de lensschacht, waar de lens in zit en draai deze op het bovenste deel van de lensschacht.

Stel de juiste focushoogte in en sluit de voorklep. Zet een puls.

Pak een pen en een liniaal en zet een ‘plus’ door de puls op de schilderstape.

Kruis op tape

Schroef het onderste deel van de lensschacht weg en leg deze aan de kant.

Plak een laag schilderstape over het stuk met de getekende ‘plus'. Zet een puls.

Laserkop boven tape

Puls op kruis

De puls moet in het midden van de ‘plus’ staan. Als dit niet het geval is dan moet de laserbron uitgelijnd worden.

Elektrisch gevaar LET OP !!! Hoogspanning is dodelijk, alleen adequaat onderrichte personen mogen deze handelingen verrichten.

De laserbron zit op de brug. Er zit een paneel overheen wat met inbusbouten vast zit. Draai de inbusbouten weg en haal de klep voorzichtig weg.

Laserbron

De laserbron ligt in 2 houders. Deze houders kunnen gesteld worden. Normaal gesproken stel je altijd aan de kant die het verst weg is van de spiegels. Als je de kant stelt die het dichtst bij de spiegels zit kan een kleine aanpassing al te veel verschil maken waardoor het lastiger is om precies af te stellen.

Tijdens het verstellen van de hoogte van de laserbron moet je zorgen dat de houder niet ineens naar beneden schiet. Als dat gebeurt dan is het lastig om de juiste hoogte terug te vinden. Ondersteun de houder dus goed wanneer je de hoogte gaat verstellen!

Bronhouder omkaderd

Inbus in bronhouder

Inbus in bronhouder

Als je de laserbron in hoogte verstelt gaat de laserstraal op het werkveld naar links of naar rechts.

Verstellen bron omhoog en omlaag

Als je de laserbron naar links of rechts stelt gaat de laserstraal naar voren of achteren.

Verstellen bron voor en achteren

Verstel de bron een klein beetje en doe de test bij de laserkop opnieuw. Doe dit totdat de puls mooi in het midden van de ‘plus’ zit. Als dat het geval is loop je de gehele spiegeluitlijning nogmaals na om zeker te weten dat alles nog goed uitgelijnd is.

Als je er niet uit komt of dit graag door een monteur wil laten doen dan ontvangen we graag een ticket zodat we je verder kunnen helpen.

Download jouw gratis brochure
Go
Chat via WhatsApp